21.11.2013

    Uusi menetelmä tropiikin metsäkadon seurantaan

    Kuva: VTT

    VTT on kehittänyt satelliittikuviin perustuvan menetelmän tropiikin metsäpeitteen tarkkaan seurantaan. Menetelmän avulla metsät kartoitetaan satelliittikuvista, joiden erotuskyky on kymmenestä kolmeenkymmeneen metriin. Metsien tilan todentaminen on edellytys trooppisen vyöhykkeen metsäkadon pysäyttämiselle.

    VTT kehitti menetelmän EU:n ReCover-projektissa, jossa yhdeksän tutkimuspartneria kartoitti Meksikon, Guyanan, Kolumbian, Kongon demokraattisen tasavallan sekä Fidzin metsäpeitteitä 1990-luvun alusta nykyhetkeen. VTT:n koordinoiman projektin kokonaisbudjetti oli noin 3,3 miljoonaa euroa. Suomesta projektiin osallistui VTT:n lisäksi Arbonaut Oy.

    Vuoden 2015 ilmastosopimuksen osaksi on tarkoitus liittää YK:n REDD-menettely. Sen tavoitteena on vähentää tropiikin metsäkatoa ja sitä kautta kasvihuonepäästöjä. Menettelyn idea on, että teollistuneet maat maksavat trooppisen vyöhykkeen maille kompensaatiota metsien rauhoituksesta ja kestävästä hoidosta. Kompensaatiot edellyttävät metsien tilan todentamista satelliittihavaintojen avulla.

    ”Eurooppalaisen Copernicus-ohjelman Sentinel-satelliitit alkavat toimittaa metsien seurantaan erittäin hyvin soveltuvaa satelliittikuva-aineistoa vuoden 2014 lopulla. Aineisto on kaikille ilmaista, mikä takaa hyvät lähtökohdat myös alan suomalaisen palveluteollisuuden kasvulle”, VTT:n tutkimusprofessori Tuomas Häme sanoo.

    Artikkelikuva: VTT:n kuvatulkinta Meksikon Chiapaksen osavaltion metsäpeitteen muutoksista vuosina 1990-2000. Ylärivin kuvassa kasvipeitteelliset alueet ovat punaisia, alarivin kuvassa metsät ovat vihreitä ja muut alueet keltaisia. Satelliittikuvat Landsat-satelliitin aineistosta..

    Share: