25.7.2014

    TTY:n professorille kansainvälinen palkinto

    Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) professori Antti Valmari on saanut kansainvälisen palkinnon menetelmistä, joilla voidaan tutkia vaikkapa pankkiautomaatin ja pankin tietokoneen yhteistoimintaa. Menetelmillä voidaan varmistaa, että pahimmassakaan yhteyshäiriössä pankki ei veloita tiliä, mikäli automaatti ei antanut rahaa.

    ”Tietokoneiden ohjelmoijat tekevät paljon virheitä. Ennen kuin ohjelma toimitetaan asiakkaalle, virheiden määrää pyritään vähentämään testaamalla eli kokeilemalla ohjelman toimintaa monissa eri tilanteissa. Testeissäkin jää paljon virheitä huomaamatta. Sama ongelma haittaa mikropiirien suunnittelua”, matematiikan laitoksen professori Valmari sanoo.

    Tietokoneavusteinen verifiointi eli Computer-Aided Verification on tutkimusala, jossa pyritään löytämään testaamista tarkempia automaattisia keinoja löytää tietokoneohjelmien ja mikropiirien virheet. Vuonna 2008 alalle perustettiin vuosittain jaettava palkinto CAV Award. Valmari kuuluu tänä vuonna palkittuihin. Muut palkinnon saajat olivat Patrice Godefroid Yhdysvalloista, Doron Peled Israelista ja Pierre Wolper Belgiasta. Tutkijat kehittivät menetelmiä, joilla voidaan tarkastaa järjestelmän eri osien välistä yhteistoimintaa, kuten sitä, miten pankkiautomaatti ja pankin tietokone pelaavat yhteen.

    ”Yhteyshäiriöiltä ei voida täysin suojautua, mutta menetelmillä voidaan varmistaa, että mahdollinen virhe on aina pankin tappioksi. Pahimmassa mahdollisessa häiriötilanteessakaan pankki ei veloita tiliä, jos automaatti ei antanut rahaa. Pankki saa myös ilmoituksen, että automaatti on ehkä antanut rahaa vaikka tiliä ei veloitettu. Näitä ei voi taata testaamalla, koska testaaja ei etukäteen tiedä, millainen häiriötilanne hänen pitäisi aiheuttaa”, Valmari kertoo.

    Godefroid, Peled ja Valmari tekivät ensimmäiset alaan liittyvät keksintönsä toisistaan riippumatta vuoden 1990 molemmin puolin. Wolper oli Godefroid’n väitöskirjan ohjaaja. Sittemmin Valmari oli yksi Godefroid’n vastaväittäjistä. Monet muutkin alkoivat kehittää samoja ajatuksia. Niistä kasvoi tutkimusala, joka on aktiivinen tänäänkin.

    CAV Award 2014 palkinto jaettiin lauantaina 19. heinäkuuta Itävallassa osana Vienna Summer of Logic -tapahtumaa, joka on suuri logiikan ja logiikkaa hyödyntävien tutkimusalojen yhteistapahtuma..

    Share: