15.5.2014

    Suomalaistutkijoiden löytämä yhdiste nopeuttaa syöpälääkkeiden kehitystä

    VTT:n, Turun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat löytäneet aiemmin tuntemattoman Cent-1-molekyylin, jolla on syöpäsoluja tuhoava ominaisuus. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että tietokoneavusteista ja solubiologista yhdisteseulontaa yhdistämällä voidaan tunnistaa aiempaa nopeammin ja halvemmin uusia lääkeainekandidaatteja.

    VTT:n johtavan tutkijan Marko Kallion vetämässä tutkimusprojektissa pyrittiin edistämään lääkekehitysprosessia tunnistamalla uusia yhdisteitä, joilla olisi samanlainen sitoutumiskyky ja solutason vaikutus, mutta erilainen kemiallinen rakenne kuin käytössä olevilla tai kehitettävillä lääkeaineilla.

    Tutkimuksessa yhdistettiin tietokonepohjainen ja solukokeellinen lääkeaineseulonta, joka menetelmänä voi merkittävästi nopeuttaa lääkkeiden keksimistä tulevaisuudessa ja siten alentaa lääkkeiden kehityskuluja. Todennäköisyys sille, että menetelmän avulla tunnistetut yhdisteet ovat patentoimattomia, on hyvä.

    Tutkijat tunnistivat Cent-1-molekyylin 65 000 yhdisteen tietokoneavusteisen seulonnan ja 150 parhaan yhdisteen solutason kokeiden jälkeen. Cent-1 tuhoaa syöpäsoluja samankaltaisen mekanismin kautta kuin kaupallisessa kehityksessä oleva Rigosertib-lääkeaine. Cent-1-yhdisteen kemiallinen rakenne kuitenkin poikkeaa Rigosertib-lääkeaineesta mahdollistaen sen erillisen jatkokehittämisen.

    Syövän lääkekehitykseen liittyvä tutkimus on julkaistu Molecular Cancer Therapeutics -lehdessä huhtikuussa 2014..

    Share: