6.9.2010

    Kahvi, coffee & kaffe

    Tenttejä, töitä ja valvottuja öitä. Suomalaiset rakastavat kahvia monista syistä.

    Tenttejä, töitä ja valvottuja öitä. Suomalaiset rakastavat kahvia monista syistä.

    Suomalaiset ovat kahvin suhteen oikeita sieppoja, sillä keskiverto suomalainen hörppää neljästä viiteen kuppia (1,25 dl) kahvia jokaikinen päivä. Reilusti yli 200 litraa vuodessa, millä irtoaa helposti paikka aivan terävimmästä kansainvälisestä kärjestä. Vertailun vuoksi ruotsalaiset juovat kahvia 35 prosenttia vähemmän ja amerikkalaiset jopa 65 prosenttia vähemmän kuin suomalaiset.

    Kahvi on yllättävän henkilökohtainen juoma, sillä vaikka sitä nautitaan usein myös sosiaalisissa tilanteissa, jokainen muodostaa kahviin oman suhteensa. Joillekin se on vain piriste, toisille myös oikea makunautinto. Eräs teini-ikäisenä kahvin juonnin aloittanut opiskelija kertoo juovansa kahvia, koska ei uskalla olla juomatta.
    – Ei voi sanoa, että piristyisin kahvista, mutta pelkään, että alkaa väsyttämään enemmän, jos en juo sitä.

    Nainen myöntää olevansa tapariippuvainen kolmen kupin päivävauhdillaan.
    – Kolme kuppia on keskiarvo. Usein menee ylikin, mutta sitten tulee näitä hiljaisempia päiviä.

    Nimimerkillä ”Anssi” esiintyvä teekkarimies paljastaa juovansa kahvia aika harvoin.
    – Juon kahvia töissä ja sosiaalisissa tilanteissa. En omista itse kahvinkeitintä, mutta jos omistaisin, joisin varmasti ihan liikaa. Viime viikonloppuna meni mummolassa joku neljä kuppia.
    – Kun koodaan, juon enemmän. Kun kirjoitan, juon vielä enemmän, ”Anssi” sanoo ja pyytää vielä lisäämään reilun virhemarginaalin antamaansa kolmanneskupin päivittäiseen keskiarvoonsa.

    Siinä missä kahvi säilyttää suosionsa suomalaisten keskuudessa vuodesta toiseen, taantumankin aikana, tulee muistaa, että hyvin moni on joko lopettanut kahvin juonnin tai onnistunut välttelemään sen aloittamista. Jos minä en juo ollenkaan, jonkunhan täytyy sitten juoda minunkin edestä. Tässä valossa tarkasteltuna suomalainen keskiarvo on jo aika huikeaa luokkaa.

    Rakennustekniikkaa opiskeleva ”Kimmo” aloitti kahvin juonnin puolivahingossa työpaikalla. Väsynyt mies sortui kokeilemaan tätä kansanpiristettä ja koukkuunhan siihen jäi. Nykyään kahvia menee tasaiseen tahtiin.
    – Juon yhden mukillisen päivässä, mutta kyseinen muki sattuu olemaan tällainen 0,5 litran saavi, hän paljastaa.

    Mediatalossa työskentelevä ”Anselmi” aloitti omien sanojensa mukaan kahvin kittaamisen yläasteella, kun viereisessä marketissa oli aina ilmainen kahvitarjoilu.
    – Kovikset ottivat kahvia, joten olihan minunkin sitä ryystettävä. Niin se alkoi ja partakin rupesi kasvamaan.

    Kahvia pääsääntöisesti rakastava ”Anselmi” kertoo juovansa tätä nykyä kolmesta kuuteen kuppia kahvia päivässä. Eikä välttämättä aina maun takia.
    – Töissä käy yleensä niin, että juon puoleen kuppiin asti ja loppu kylmenee kuppiin. Ne on näitä takakupillisia, eikä oikeastaan enää kahvia.

    Osalle kahvi merkitsee odotettua aamun hetkeä. Kuten esimerkiksi Harrille.
    – Teen aamukahvini aina itse jauhetuista tummapaahtoisista pavuista. Jo pelkkä vastajauhettujen papujen aromi saa minut hyvälle tuulelle ja piristää kummasti. Suosittelen aamu-uniselle samaa konstia.

    Ei muuta kuin paahtamaan!

    Teksti: Marko-Oskari Lehtonen

     

    .

    Share: