9.11.2017

  Yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat

  Kuva: Mikko Raskinen/ Aalto-yliopisto

  Yhä useampi hakija valitaan tulevaisuudessa yliopistoon ylioppilastodistuksen perusteella.

  Yliopistot valmistautuvat ottamaan todistusvalinnan yhdeksi valintaväyläksi vuoteen 2020 mennessä. Todistusvalintaa varten on kehitetty pisteytystyökalu, jonka avulla eri koulutusalat voivat rakentaa sopivan ylioppilastutkinnon pisteytyksen. Pisteytykset on tarkoitus julkaista viimeistään elokuussa 2018.

  Äidinkieli ja matematiikka korostuvat pisteytyksessä, sillä niiden opiskeluun halutaan kannustaa. Pisteytyksessä koulutusalat voivat myös painottaa kullekin alalle tärkeitä aineita.

  Opiskelijavalintojen uudistamishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom näkee todistusvalinnassa paljon hyvää, vaikka haasteitakin on.

  – Olisi erinomaista, jos samat koulutusalat pisteyttäisivät ylioppilastutkinnon samalla tavalla kaikissa yliopistoissa. Tähän pyritään, mutta se edellyttää vielä paljon yhteistyötä yliopistojen välillä. Mitä yhtenäisempänä koulutusala esittäytyy, sitä selkeämpänä se näyttäytyy hakijoille, Lindblom sanoo tiedotteessa.

  Uudistushankkeen tavoitteena on lisätä valintayhteistyötä, lisätä ylioppilastutkintoon perustuvia suoravalintoja sekä kehittää todistusvalinnan rinnalle myös muita sisäänpääsyn väyliä.

  Hankkeeseen sisältyy lisäksi opiskelijavalintaan liittyvä tutkimus- ja selvitystyö. Hanke kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamiin kärkihankkeisiin ja sen rahoitus jatkuu vuoden 2019 loppuun asti.

  Share:

  [shareaholic app="share_buttons" id="18015982"]