2.5.2017

    Kaapeleissa kulkeva virta houkutteli kovan sähkön maailmaan

    Sallamaria Iltanen - Mitä sähkötekniikan opiskelijasta tulee?

    Sallamaria Iltanen haluaa oman alansa vahvaksi asiantuntijaksi. Kaapelien vianpaikannus Fingridillä on työtä, jossa saa ratkaista ongelmia. Ilman oikeita vastauksia jokainen meistä olisi pulassa, koska sähkö ei kulkisi.

    Neljä pitkää merikaapelia kulkee Itämeren alla. Niitä pitkin siirtyy sähköä Suomen ja Viron sekä Suomen ja Ruotsin välillä. Kaapeleiden kunnosta huolehtii kaksi ihmistä kantaverkkoyhtiö Fingridissä. Toinen heistä on suunnitteluinsinööri Sallamaria Iltanen, 27.

    – Vastaamme kaikesta, mitä niihin kuuluu. Huolehdimme esimerkiksi, etteivät laivojen ankkurit pääse vahingoittamaan kaapelia, ja pidämme huolta kaapelipäätteistä. Mahdollisen vian sattuessa autamme paikantamisessa ja koordinoimme korjausta, Sallamaria kertoo.

    Räpylöitä ja happinaamaria työssä ei sentään tarvita. Sukellustyön hoitavat osaajat, jotka Sallamaria järjestää paikalle.

    Hän ei ole tekemisissä ainoastaan merenalaisten kaapeleiden kanssa. Viime kesänä kaivuri osui maakaapeliin Espoossa. Vaikka vahinko oli ikävä, oli sillä myös toisenlaisia seurauksia.

    – Tykkäsin, kun pääsin näkemään, miltä viankorjaus oikeasti näyttää. Tuli säpinää työhön, Sallamaria selittää innostuneena.

    Hänen äänestään kuulee, että innostus on aitoa. Samaa kieltä puhuu hänen diplomityönsä aihe. Sallamaria valmistui huhtikuussa 2016 Aalto-yliopistosta diplomi-insinööriksi tehtyään lopputyönsä kaapeleiden vianpaikannuksesta.

    Onnekas vahinko

    Sallamaria innostui tekniikasta jo nuorena. Yksi syy innostukseen oli lukion fysiikan opettaja.

    – Hänellä oli kannustavia tekniikoita. Jos oli tehnyt normaalit tehtävät, sai tehdä tähtitehtäviä ja ansaita niistä plussia. Opettaja kannusti omalla olemuksellaan.

    – Lisäksi elektronien sielunelämä tuntui tosi loogiselta, Sallamaria muistelee.

    Lukioaikoina ystäväpiiri teki tehtäviä yhdessä. Parhaan kaverin kanssa saattoi kulua kaksikin tuntia puhelimessa tehtäviä ratkoen.

    Sallamarian opiskeluaika alkoi jännittävästi. Hän päätyi huomaamattaan hakemaan eri kouluun kuin muu ystäväpiiri, vaikka kaikki halusivatkin teknisille aloille.

    – Kun tajusin, että pitää muuttaa pois kotoa ja lähteä yksin vieraaseen paikkaan, tuli pupu pöksyyn. Onneksi teknillisissä yliopistoissa on hyvin voimakas fuksitoiminta ja ensimmäisen vuoden opiskelijoista pidetään huolta. Kun oli pakko tutustua ihmisiin, oppi suhtautumaan maailmaan uudella tavalla, Sallamaria muistelee.

    Houkutus kovan sähkön maailmaan kävi vastustamattomaksi

    Sattuma johdatti Sallamarian Fingridille töihin. Vielä ennen kesää 2013 hänen kiinnostuksensa kohdistui suuriin koneisiin, moottoreihin ja muuntajiin. Sallamaria oli ollut aiemmin kesätöissä tehtaassa, jossa valmistettiin muun muassa hisseissä käytettäviä taajuusmuuttajia. Hän halusi oppia, miltä komponentit laitteiden sisällä näyttivät.

    – Se olikin tosi mielenkiintoinen kesä. Laitoin merkille, miten tärkeää on ohjeen kirjoittaminen. Esimerkiksi johdon taivuttaminen laitteen sisälle saattaa olla suunnittelijalle yhdentekevää, mutta linjastolla tietyn liikkeen toistaminen voi harmittaa kovasti.

    Keväällä 2013 Fingridille haettiin kesätyöntekijöitä. Se muutti Sallamarian tulevaisuudensuunnitelmat.

    – Olin haastattelun jälkeen innoissani datavalidaatiosta. Kun olin ollut viikon töissä, päätin vaihtaa pääaineen sähkömekaniikasta sähköverkkoihin.

    – Piirsin töissä sähköverkkoa kartalle ja olin mukana tarkistamassa, ovatko tiedot oikein. Pääsin sisälle kovan sähkön maailmaan.

    Kesätyöt muuttuivat useamman kesän komennukseksi, ja lopulta diplomityön jälkeen odotti mukava yllätys: samaan yksikköön avautui kaksi vakityöpaikkaa. Sallamaria valittiin niistä toiseen.

    Sukellus kaapelin sielunelämään

    Fingrid on kantaverkkoyhtiö, joka vastaa sähkönsiirrosta Suomessa. Yhtiö huolehtii myös sähkönsiirron ulkomaanyhteyksistä.

    Sallamarian ammatillinen haave on olla hyvä asiantuntija kaapeleissa. Se ei ole lopullinen unelma, mutta seuraava askel.

    – On tullut katseltua sekä kuvina että leikkauksina kaapeleita. Odotan sitä hetkeä, kun silmissäni näen, mitä siellä sisällä tapahtuu. Eli pääsen niin syvälle kaapelin sielunelämään, että näen kokonaistilanteen, Sallamaria kuvailee.

    Hän osoittaa pöydällä olevaa kaapelin poikkileikkausta ja naurahtaa. Kaapeli on samanikäinen kuin hän itse. Se on hauska kevennys heittää sopivassa välissä.

    Sallamaria on Fingridillä oman yksikkönsä ainoa nainen. Hän ei näe asiaa ongelmallisena.

    – En ole koskaan ajatellut olevani outo ihminen, koska olen tekniikan alalla. Ehkä suhtautumiseen vaikuttaa sekin, miten itse kohtaa maailman. Olen välttänyt puhumasta asioista naisena tekniikan alalla. Sen sijaan puhun tekniikasta kiinnostuneena ihmisenä.

    Yhteistyötä tehdään myös 20–40 vuotta alalla työskennelleiden kollegojen kanssa. Oma näkemys on uskallettava sanoa ääneen.

    – Erityisesti, kun on nuori alalla, niin pitää uskaltaa kysyä. Ja toisaalta pitää uskaltaa myös sanoa. Täällä pääsee hyvin vaikuttamaan siihen, mitä pitäisi tehdä. Pitää käyttää omia aivojaan ja miettiä, mikä olisi fiksuin ratkaisu.

    Fingridillä työntekijälle annetaan siis paljon vastuuta.

    – Toisaalta se vaatii, että on haluttava ottaa se vastuu, Sallamaria sanoo.

    “Uskalla kysyä apua”

    Sallamaria suosittelee sähkötekniikkaa ihmiselle, joka on kiinnostunut fysiikasta. Opinnoista selviää tekemällä paljon töitä.

    – Ei se aina helppoa ole, mutta kun uskaltaa kysyä apua, niin selviää hankalistakin kursseista ja tehtävistä. Loppujen lopuksi tässä puhutaan fysikaalisista ja kemiallisista ilmiöistä. Ja niihin on yleensä selkeä vastaus toisin kuin moneen muuhun.

    Teekkariopiskelijoille Sallamaria lähettää kannustavia terveisiä:

    – Erityisesti vaikeampia tehtäviä kannattaa tehdä yhdessä. Siinä vaiheessa, kun pää ei enää toimi, voi jatkaa rennompaan illanviettoon. Kun samojen tyyppien kanssa tekee molempia, se auttaa myös työssä.

    Teksti: Anne-Mari Rajala, kuva: Emilia Anundi

     


    Fingrid – merkityksellistä työtä suomalaisten hyväksi

    Sähkö on osa suomalaista arkipäivää. 
    Fingridin tehtävänä on huolehtia, että Suomi saa sähköä häiriöttä joka hetki.

    Fingridin noin 300 työntekijästä valtaosa työskentelee asiantuntijatehtävissä kuudella eri toimipaikalla. Alamme ja toimintaympäristömme nopea kehitysvauhti edellyttää, että palveluksessamme on monipuolinen kirjo ammattitaitoisia osaajia nyt ja tulevaisuudessa.

    Merkityksellistä työtä kantaverkon parissa riittää pitkälle tulevaisuuteen. Tervetuloa tekemään työtä, jolla on merkitystä!

    www.fingrid.fi
    Fingrid Facebookissa
    Fingrid Twitterissä
    Fingrid LinkedInissä

    Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Fingridin kanssa.

    Share: