9.3.2017

    Rolls-Royce perustaa Turkuun T&K-keskuksen

    Kuva: Rolls-Royce

    Rolls-Royce sijoittaa tulevina vuosina yli 230 miljoonaa euroa autonomisten laivojen digitalisaatioon.

    Teknologian tutkimuskeskus VTT on tehnyt pitkään autonomisten laivojen kehitystyötä Rolls-Roycen kanssa. Rolls-Royce julkisti 8. maaliskuuta Tekesin merkittävän tutkimusrahoituspanoksen, jolla kehitetään maalle sijoittuvia ohjauskeskuksia sekä keinoälyn käyttöä etäohjattavien ja autonomisten laivojen operoinnissa. Rolls-Roycen tavoitteena on kehittää etäohjattavista ja autonomisista laivoista todellisuutta ja hyödyntää digitalisaatiota merenkulkuteollisuudessa.

    ”Meillä on erityisosaamista konseptien simulointiin, turvallisuuskriittisten ratkaisujen arviointiin, tietoliikenneratkaisuihin sekä digitalisaatioon, jotka ovat avainasemassa etäohjattavan ja autonomisen meriliikenteen kehittämisessä. Roolimme moniteknologisen soveltavan tutkimuksen huippuosaajana istuu juuri tämän tyyppisiin monimutkaisiin ja merkittäviin kehityskohteisiin”, VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Erja Turunen sanoo.

    Rolls-Royce keskittää etäohjattujen ja autonomisten laivojen T&K-keskuksen Turkuun, ja nykyistä Suomen tiimiä vahvistetaan merkittävillä lisärekrytoinneilla ja T&K-investoinneilla.

    Rolls-Royce uskoo voivansa varmistaa yli 230 miljoonan euron investoinnit älykkäiden laivojen kehittämiseen. Viime vuonna yhtiö päätti investoida 57 miljoonan euroa Rauman propulsiotehtaaseen.

    ”Rolls-Royce tekee pioneerityötä etäohjattavissa ja autonomisissa laivoissa Suomessa. Tutkimus ja kehitys -keskus aloittaa toimintansa vuoden 2017 aikana ja kasvaa seuraavina vuosina teollisuuskumppanien tuella”, Rolls-Roycen meriliiketoiminnan johtaja Mikael Mäkinen kertoo.

    Rolls-Roycen meriliiketoiminnalla on jo strateginen kumppanuus VTT:n, Tampereen teknillisen yliopiston (TTY), Norjan teknologia- ja tiedeyliopiston (NTNU) sekä Singaporessa Nanyangin teknologisen yliopiston (NTU) kanssa. Lisäksi Rolls-Roycella on useita yhteistyöprojekteja uusiin teknologioihin erikoistuneiden pk- ja start-up-yritysten kanssa.

    Share: