26.2.2017

    Clintonin ja Trumpin kannattajien välille voisi luoda sopua algoritmilla

    Yhdysvaltain vaaleja kuvaavassa uudelleentwiittausverkostossa jokainen piste kuvaa yhtä Twitter-käyttäjää ja pisteiden välissä oleva kaari kertoo uudelleentwiittauksesta. Punaisella merkityt republikaanit ja sinisellä merkityt demokraatit keskittyvät omien käyttäjiensä suosittelemiseen Kuva: Kiran Garimella, Aalto-yliopisto

    Twitter-tutkimus osoitti, että vastakkainasettelua voi vähentää verkostoja yhdistämällä.

    Huoli yhteiskunnan polarisoitumisesta on kasvussa, ja esimerkiksi Maailman talousfoorumi nosti sen uhaksi maailmanlaajuisia riskejä käsittelevässä raportissaan. Yhtenä kasvavan vastakkainasettelun syynä on pidetty sosiaalista mediaa. Aalto-yliopiston, HIITin ja Qatar Computing Research Instituten tutkijat loivat algoritmisia menetelmiä, jotka voivat tuoda vastakkaisia mielipiteitä esittäviä ihmisiä lähemmäs toisiaan ja arvioivat menetelmiä Twitter-aineiston avulla. Julkaisu sai vastikään parhaan opiskelijatyön palkinnon verkkohakua ja tiedonlouhintaa käsittelevässä WSDM 2017 -konferenssissa.

    Tutkijat tarkastelivat Twitter-käyttäjien yksittäisten aiheiden, kuten Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Obamacare-terveydenhuoltouudistuksen, ympärille muodostamia vuorovaikutusverkostoja. Ristiriitoja aiheuttavien aiheiden kohdalla on tyypillistä, että verkostoissa on havaittavissa kaksi toisistaan selkeästi erottuvaa ryhmittymää. Nyt luodut algoritmiset menetelmät luovat siltoja ryhmien välille ehdottamalla käyttäjälle uusia seurattavia vastapuolta edustavien joukosta, mikä vähentää tehokkaasti polarisaatiota.

    ”Ehdotimme ensimmäisinä täysin algoritmista ratkaisua, jota voidaan soveltaa laajamittaisesti kielestä ja aihealueesta riippumatta. Pääalgoritmin avulla havaitsimme, että tietyntyyppisessä verkostossa, joka simuloi polarisoitumista, yhdyssiteet toimivat parhaiten, kun ne on muodostettu vastakkaisia näkemyksiä edustavien puolten verkottuneimpien käyttäjien välille”, professori Aristides Gionis Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta kertoo.

    Optimaalisesta toteuttamiskelpoiseen

    Tutkimuksessa käsiteltiin uudelleentwiittausverkostoja, joissa hyvin verkottuneet käyttäjät ovat yleensä tunnettuja ja heillä on monia seuraajia. Esimerkiksi Yhdysvaltain vaalien tapauksessa kaksi vastakkaista puolta ovat demokraatit ja republikaanit, ja niiden verkottuneimmat käyttäjät Hillary Clinton ja Donald Trump. Teoriassa yhteyden luominen heidän välilleen esimerkiksi suosittelemalla, että Clinton seuraisi Trumpia, olisi optimaalisin ratkaisu – muttei toteuttamiskelpoisin.

    ”Yhdysvaltain vaalituloksia käsittelevissä Twitter-keskusteluissa algoritmi ehdottaa vastakkainasettelun suurinta mahdollista vähentämistä luomalla yhteyden käyttäjien @hillaryclinton ja @breitbartnews välille. Koska kyseisen yhdyssiteen muodostuminen ei kuitenkaan ole erityisen todennäköistä, algoritmi ehdottaa seuraavaksi yhdyssiteen luomista vähemmän verkottuneiden Twitter-käyttäjien välille, kuten esimerkiksi vapaa journalisti @mtracey ja konservatiiviaktivisti @rightwingangel”, tutkija Kiran Garimella sanoo.

    Uusi lähestymistapa saa aikaisempia tutkimuksia tehokkaammin aikaan lähentymistä vastakkaista näkemystä edustavien ryhmittymien välille. Tulevaisuudessa tutkijat Kiran Garimella ja Aristides Gionis (Aalto-yliopisto), Michael Mathioudakis (Aalto-yliopisto ja Helsinki Institute for Information Technology -tutkimuslaitos, HIIT) ja Gianmarco De Francisci Morales (Qatar Computing Research Institute – tutkimusinstituutti) aikovat siirtää painopistettä henkilöiden suosittelemisesta sisällön suosittelemiseen.

    Artikkeli: Reducing Controversy by Connecting Opposing Views (dl.acm.org)

    Share: