26.12.2016

    Vettähylkivien pintojen ja renessanssin muodin tutkijoille miljoonarahoitukset

    Superhydrofobiset eli erittäin vettähylkivät pinnat pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina. Kuva: Mika Latikka

    Euroopan tutkimusneuvosto, European Research Council (ERC) on myöntänyt Aalto-yliopiston professori Robin Rasin ja professori Paula Hohdin viisivuotisille tutkimushankkeille noin kahden miljoonan euron ERC Consolidator Grant -rahoitukset.

    Teknillisen fysiikan laitoksella työskentelevän Robin Rasin Superslippery Liquid-Repellent Surfaces -hankkeessa tavoite on valmistaa uudenlaisia, likaa ja erittäin vettähylkiviä pintoja ja edistää niiden mahdollista käyttöä erilaisissa teknologian sovelluksissa. Esimerkiksi autot, laivat, lentokoneet ja aurinkokennot sekä vaatteet, kameran linssit ja puhelimet hyötyisivät likaantumattomista, huurtumattomista tai jäätymättömistä pinnoista.

    Toinen potentiaalinen soveltamisala piilee mikrofluidistiikassa, jossa puhtaus ja nopea nesteiden virtaus ovat tärkeitä. Superhydrofobisia pintoja voitaisiin käyttää esimerkiksi lääketieteelliseen diagnostiikkaan, kuten mikrofluidistiiikkaa hyödyntäviin verikokeisiin ja analyyseihin.

    Taiteen laitoksen professori Paula Hohti paneutuu tutkimusryhmänsä kanssa Groups, Fashion and the Material and Cultural Significance of Clothing in Europe, 1550–1650 -hankkeessa tutkimaan länsimaisen muodin merkityksiä ja leviämistä 1600-luvun Euroopassa. Lisäksi he kehittävät uutta, materiaalilähtöistä menetelmää sekä teoreettista viitekehystä muodin ja kulttuurin historian tutkimukseen. Perinteinen puku- ja kulttuurihistorian tutkimus yhdistetään kokeellisiin hands-on-menetelmiin ja tieteelliseen tekstiilin tutkimukseen, esineiden ja prosessien historialliseen ja digitaaliseen rekonstruktioon sekä uusmaterialistiseen tutkimukseen.

    Tutkimuksessa pohditaan erityisesti mitä kulttuurisia ja materiaalisia merkityksiä vaatteilla ja muodilla oli tavallisille ihmisille kuten partureille, suutareille ja leipureille, ja tarkastellaan mitä muoti, pukeutuminen ja muodikas asu tarkoittivat alemmissa yhteiskuntaluokissa.

    ERC myönsi Consolidator Grant -rahoituksen kaikkiaan 314 huippututkijalle Euroopassa. Rahoituksella tuetaan ansioituneita tutkimusryhmien johtajia, jotka ovat väitelleet tohtoriksi 7–12 vuotta sitten. Kyseessä on erittäin kilpailtu rahoitus: tällä hakukierroksella sen sai 13,8 prosenttia hakijoista.

    Share: