3.9.2016

    LUT alkaa tarjota tohtoriopiskelijoille yrittäjyysopintoja

    Kuva: LUT

    Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) ryhdytään tarjoamaan yrittäjyyteen kannustavia opintoja tohtoriopiskelijoille. Opintokokonaisuus on vastaus tohtorikoulutettujen työllistymishaasteisiin.

    Ensimmäinen opintokokonaisuus järjestetään toukokuussa 2017. Kurssi on opintopistemitoitettu ja laajuudeltaan kuusi opintopistettä. Opintokokonaisuus pureutuu yrittäjyyden keskeisiin konsepteihin. Se kehittää opiskelijoiden tietoisuutta yrittäjämäisestä ajattelusta, ymmärrystä yritystoiminnan mahdollisuuksista ja reiteistä sekä tarjoaa uusia keinoja kaupallistaa tietoja, taitoja ja tutkimustoimintaa.

    “Kurssilla ei käydä niinkään läpi yrityksen perustamisen yksityiskohtia vaan pikemminkin kasvatetaan yrittäjyyshenkisyyttä ja annetaan eväitä oman osaamisen myymiseen. Kurssilla kiinnitetään huomiota myös viestintä- ja esiintymistaitoihin”, projektipäällikkö Terhi Virkki-Hatakka sanoo.

    Kurssi toteutetaan monimuotoisena. Se sisältää kolme intensiivipäivää, luentoja ja tiimityöskentelyä sekä itsenäisiä harjoituksia. Lisäksi jaksoon kuuluu mahdollisuuksien mukaan myös tutustumiskäyntejä eri yrityksiin. Kurssille otetaan ensivaiheessa 20 opiskelijaa.

    Jatkossa myös muille korkeakouluille

    Suomessa ei tällä hetkellä ole tarjolla vastaavaa kokonaisuutta. Siksi LUT:ssa päätettiin koota oma opintojakso, jota voidaan jatkossa tarjota myös muiden yliopistojen tohtoriopiskelijoille.

    “Kehitämme opintokokonaisuutta ensimmäisen kurssin palautteiden perusteella ja tarpeen mukaan painotamme sisällössä eri teemoja. Tulevaisuudessa voimme tarjota tätä kokonaisuutta lisenssillä myös muille korkeakouluille.”

    Kurssi järjestetään englanniksi, ja se soveltuu sekä suomalaisille että ulkomaalaisille tohtoriopiskelijoille. Etenkin ulkomaalaisille opiskelijoille uramahdollisuudet Suomessa tohtorintutkinnon jälkeen ovat usein tuntemattomia.

    “Etukäteen tehdyn kyselyn perusteella kiinnostusta kurssiin löytyy. Joukossa on myös epätietoisia opiskelijoita, joista suurin osa on ulkomaalaisia. Urapolut ulkomailla voivat poiketa hyvinkin paljon suomalaisesta systeemistä. Kurssilla on tarkoitus tuoda esiin miten urapolkua voi Suomessa rakentaa.”

    Tohtoreita valmistuu aiempaa enemmän

    Aarresaaren tekemän tutkimuksen mukaan merkittävin yksittäinen Suomen työmarkkinoilla tohtoreita kohdannut muutos 2000-luvulla on ollut tohtorintutkinnon suorittaneiden määrän voimakas kasvu työvoimassa. Esimerkiksi vuonna 2015 tohtoreita valmistui noin 24 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010. Tohtorikoulutettujen työttömien työnhakijoiden määrä sekä työttömien tohtorien osuus työvoimasta on kasvanut erityisesti vuoden 2011 jälkeen.

    Korkeasti koulutettujen työttömyys on ollut kuitenkin koko ajan alempi kuin koko työikäisen väestön. Tohtorikoulutus kannattaa edelleen, mutta työllistyminen on aiempaa haasteellisempaa.

     

    Share: