17.6.2016

    Suomeen rakennetaan polttoainetta aurinkosähköllä tuottava koelaitos

    Kuva: Teemu Leinonen/ LUT

    Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteistyönä rakennetaan demolaitos, jossa pilotoidaan uusiutuvien polttoaineiden tuottamista aurinkosähköllä. Energian raaka-aineena käytetään aurinkoa, vettä ja ilmasta erotettua hiilidioksidia.

    Konttikokoluokan tuotantolaitos kootaan LUT:n kampukselle, ja se valmistuu vuonna 2017. Yhteishankkeessa on tavoitteena muuttaa aurinkoenergian avulla tuotettu sähkö kaasuksi.

    SOLETAIRiksi nimetty tutkimuslaitteisto koostuu kolmesta osasta. VTT suunnittelee laitteen, jolla ilman hiilidioksidi erotetaan ja otetaan talteen. LUT:n tehtävänä on toteuttaa laite, jolla tuotetaan vetyä sähköllä veden elektrolyysin avulla. VTT:n tehtävänä on lisäksi kehittää synteesilaite, jolla hiilidioksidista ja vedystä valmistetaan esimerkiksi metaania tai nestemäisiä polttoaineita.

    Laitekokonaisuudella pilotoidaan, kuinka eri prosessit yhdistetään, jotta uusiutuvalla sähköllä voidaan tuottaa muun muassa metaania, polttoaineita ja kemikaaleja. Demolaitteisto voisi toimia siten myös tankkausasemana vety- tai maakaasuajoneuvoille.

    ”Tutkimus on ensimmäinen laatuaan tämäntyyppisestä prosessien yhdistämisestä Suomessa”, tutkimuksesta vastaava professori Jero Ahola LUT:sta sanoo.

    “Projektissa tuotetaan osaamista eri aloilla toimiville yrityksille. Hankkeen tuloksena syntyy monialainen teollinen integraatio, jota yksikään yritys ei voi yksin saavuttaa. Yhteistyö vahvistaa suomalaisen teollisuuden osaamista tällä alalla”, VTT:n johtava tutkija Pekka Simell sanoo. Hän vastaa hankeen koordinoinnista ja VTT:n tutkimusosuudesta.

    Tutkimuksella pyritään rakentamaan osaamista, jonka avulla olisi mahdollista toteuttaa teollisuuskokoluokan ratkaisuja. Hankkeen toinen päätarkoitus onkin luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle.

    LUT ja VTT ovat investoineet laitteisiin miljoona euroa. Tutkimusta rahoittaa Tekes ja joukko suomalaisia yrityksiä, muun muassa ABB Oy, Gasum Oy, GreenEnergy Finland Oy, Hydrocell Oy, Ineratec GmbH, Proventia Oy, ja Trafi Liikenteen turvallisuusvirasto.

    Share: